Returner indenfor 30 dage

1-3 dages levering - se muligheder

Nem bytte og retur

Den ultimative guide til pleje og rengøring af smykker

Denne guide om smykkereining af Julie Abelstedt gennemgår alt, hvad du skal vide for at passe på dine smykker, rense dine smykker og beskytte dine smykker.
af
Julie Abelstedt
Grundlægger af Abelstedt

Hvis du undlader at rengøre eller vedligeholde dine smykker, f.eks. din forlovelsesring eller vielsesring, kan det resultere i misfarvet metal, ridser eller endda tabte diamanter eller sten.

Det er nemt at undgå skader og holde dine smykker skinnende som nye. Det kræver dog, at du tager dig af dem.

Men du kan nu føle dig helt tryg, for i denne guide fortæller jeg dig præcis, hvad du kan gøre for både at forebygge skader på dine smykker og for at få dem til at se smukke ud igen, hvis skaden allerede er sket. Jeg vil først gennemgå, hvordan du forebygger skader på dine smykker, derefter hvordan du renser dem (både metal og sten), og endelig hvad du kan gøre, hvis skaden er sket, og rengøring ikke kan redde smykket.

Lad os først gennemgå sølvsmykker og guldbelagte sølvsmykker.

Sølvsmykker og guldbelagte sølvsmykker

Sølvsmykker kan oxidere med tiden (få sorte pletter eller blive mørke), hvis de ikke bliver poleret, renset og plejet. Abelstedts sølvsmykker er ingen undtagelse. Sterling sølv er et ædelmetal, der kræver rengøring fra tid til anden. Forgyldte sølvsmykker kan også oxidere og få sorte pletter, og det er derfor også vigtigt, at du renser dem.

Om et øjeblik vil jeg forklare, hvad du skal gøre, hvis dine smykker er forgyldt. Hvis du er i tvivl om, hvad forgyldte sølvsmykker er, får du her en kort forklaring.

Hvad er forgyldte sølvsmykker?

Et forgyldt sølvsmykke, eller guldbelagt sølvsmykke, er et massivt sølvsmykke med en guldbelægning, der kun ligger på sølvets overflade. Så når smykket bliver slidt, vil sølvfarven begynde at komme frem, da hele ringen ikke er lavet af guld. Det er derfor vigtigt, at du er ekstra opmærksom på dine forgyldte sølvsmykker, da belægningen ellers hurtigt vil falme, og dine smykker vil begynde at blive sølvfarvede.

Forebyg for at beskytte: Sådan opbevarer du dine sølvsmykker og forgyldte sølvsmykker

Hvis du vil være helt sikker på, at dine smykker ikke bliver mørke, skal du ikke bare lægge dem i et smykkeskrin. Læg dem i en lille smykkepose, der kan holde så meget ilt som muligt væk fra smykkerne.

Før du opbevarer smykker, skal du sørge for, at de er rene og tørre. Fugt kan få metallet til at anløbe eller nedbrydes meget hurtigere. Og hvis dine smykker er forgyldte, kan fugt få belægningen til at forsvinde hurtigere.

Jeg anbefaler, at du fjerner alt snavs og oxidering fra sølvsmykker, der skal opbevares i mere end en uge. Opbevaring af beskidte smykker i længere tid (uanset typen af smykker) kan forårsage alvorlige pletteringsproblemer.

Sådan poleres og rengøres sølvsmykker og forgyldte smykker

Når din favoritring begynder at afgive en mærkelig metallisk lugt, eller når din favorithalskæde ser plettet ud, er det på tide at få smykkerne poleret. Heldigvis er det dog nemt, hvis du gør det rigtigt. Oxidering forekommer også på forgyldte sølvsmykker.

Her er tre primære metoder til at rense dine sølvsmykker:

Hjemmelavet rensemiddel: Du kan give dine sølvsmykker glans igen ved at lægge dem i blød i 1/2 kop hvid eddike blandet med 2 spiseskefulde bagepulver i to til tre timer. Skyl derefter under koldt vand og tør grundigt. BEMÆRK: Hvis dine smykker er lavet af forgyldt sølv, anbefaler jeg ikke denne metode, da det kan ødelægge belægningen.

Flydende sølvrens: Hvis du ønsker en lettere løsning, anbefaler jeg altid at bruge en lille mængde sølvrens på en blød klud, som du gnider forsigtigt over overfladen flere gange. Dette fjerner pletter og mørke striber, der kan forekomme. Sølvrens kan købes i de fleste større supermarkeder.

En poleringsklud til sølv: En sølvpudseklud er også en god løsning, hvis du vil være ekstra skånsom mod dine sølvsmykker. Jeg kan især anbefale dette til forgyldte sølvsmykker, da vi her ønsker at skåne guldbelægningen.

Sådan får du forgyldningen til at vare længere

Når du køber forgyldte smykker, skal du være opmærksom på, at smykket er sølv og blot har en belægning på overfladen af 18 karat guld.

Ringe er særligt udsatte, da de konstant er i kontakt med mange overflader som f.eks. borde, håndtag osv. Derfor er ringe nemmere at bære end øreringe eller halskæder. Hvis du vil have en ring, der bevarer sin guldfarve uden at du skal være forsigtig, skal du købe en ring, der er lavet af rent guld, men her er prisen desværre også helt anderledes.

For at bevare forgyldningen er det vigtigt at tage ringen af, når du sover, træner, tager et brusebad og vasker hænder, da disse ting kan få smykket til at blive hurtigere slidt.

Sørg for at holde dine smykker tørre. Belægningen går hurtigst tabt, hvis dine smykker kommer i kontakt med fugt og væsker.

Her er blot et par ekstra tips til at bevare forgyldning:

 1. Fjern dine smykker, før du svømmer i klor- eller saltvand, eller når du generelt er i kontakt med vand, der kan ramme dine forgyldte smykker.
 2. Fjern dine smykker, før du deltager i aktiviteter, der får dig til at svede.
 3. Vent med at tage dine smykker på, indtil du har påført lotion, makeup, parfume osv., og området er tørt.
 4. Tag dine smykker af, hvis du vil have dem i kontakt med noget hårdt (tag f.eks. din ring af, før du løfter vægte).
 5. Opbevar dine forgyldte smykker på et sted, hvor de ikke gnider mod andre hårde overflader, og hvor de kan være lukket inde i en plastikpose eller en fløjlspose (en beholder pr. smykke er ideel).

Hvis dine smykker allerede har mistet deres belægning, er alt ikke tabt. Du kan puste nyt liv i dine smykker ved at få dem belagt igen med 18 eller 24 karat hos din lokale guldsmed.

Hos Abelstedt kvalitetskontrolleres alle vores forgyldte smykker for at sikre, at der er en præcis 10 mikron guldbelægning på smykket. Den normale belægning på andre smykkemærker er normalt 3-5 mikrometer, så belægningen på Abelstedts smykker er derfor tyk. Det betyder dog ikke, at belægningen ikke kan falme, hvis du ikke passer på dem.

Guld og hvidguld

Nu ved du, hvordan du renser dine sølvsmykker, men hvad med dine guldsmykker? Det er mindst lige så vigtigt, at du sørger for at rengøre dine guld- og hvidguldssmykker, selv om de ikke oxiderer som sølv. Det er også her vigtigt, at du gør det på den rigtige måde, da du ellers kan risikere at risikere rhodiumbelægningen på din hvidguldsring, lave unødvendige ridser osv.

Sådan opbevarer du guld- og hvidguldssmykker

Opbevar ikke dine guldsmykker i et trækkende, fugtigt eller koldt skab eller i et varmt, lukket rum. Opbevar dem i stedet ved stuetemperatur uden for direkte sollys. Vælg også et sted, hvor der er en konstant lav luftfugtighed.

Der findes mange smykkeskrin i hård plast og træ, men til fine guldsmykker bør du finde noget med blødt stoffor. På denne måde risikerer du ikke at beskadige guldet med ridser. Det bedste er, at du lægger dine smykker i en separat plastik- eller smykkepose, så smykkerne ikke gnider sig mod hinanden.

Sådan polerer og rengør du dine guldsmykker

Hvidguld

Det er lidt vanskeligere at vedligeholde smykker i hvidguld end at vedligeholde ringe af guld eller platin. Årsagen har at gøre med, hvordan hvidguld fremstilles: Det består af gult guld blandet med hvidt metal og belagt med plating (normalt rhodium) for at skjule den gullige farve. For at undgå at ødelægge rhodiumet og rengøre din hvidguldsring korrekt skal du blot følge nedenstående trin for at undgå at ødelægge rhodiumet:

 1. Tilbered en rengøringsopløsning ved at blande mild sæbe og varmt vand. Brug ikke rengøringsmidler, der indeholder klor eller andre skrappe kemikalier.
 2. Læg din hvidguldsring i blød i opløsningen i 20-30 minutter.
 3. Gnid forsigtigt ringen med en blød klud eller børste for at fjerne snavs.
 4. Skyl ringen med lunkent vand for at fjerne sæberesterne.
 5. Tør den hvide guldring af med et rent håndklæde.

Tip: Hvis din ring er særligt beskidt, kan du tilsætte et par dråber ammoniak til vandet.

Vigtigt: Brug ikke slibende stoffer til at skrubbe din hvidguldsring for at undgå at beskadige belægningen. Selv om rhodiumbelægning er ret holdbar og sandsynligvis ikke slides af efter en enkelt rengøring, vil gentagen brug af hårde materialer på hvidguld have en mærkbar effekt på overfladen.

Hvis din ring er ridset, kan du altid tage den med til en guldsmed og få ridserne slebet væk. Hvis hvidguld poleres for ofte, vil rhodiumbelægningen dog hurtigt blive slidt af, hvis det poleres for ofte. Hvis det sker, kan du få ringen belagt med rhodium igen.

Før eller siden skal et hvidguldssmykke have sin belægning genoprettet, men hvor hurtigt belægningen slides af, afhænger af, hvor ofte du bruger og polerer din ring.

Guld

Du behøver ikke at være lige så forsigtig med guldsmykker som med hvidguld. Du bør dog stadig ikke bruge skrappe rengøringsmidler eller for varmt vand, når du rengør det (for ikke at nævne rengøringsmidler, der sliber for meget på guldet).

I de fleste tilfælde vil en renseklud kunne fjerne snavs og skidt på en guldring, men hvis du vil have den ekstra ren, vil jeg anbefale, at du benytter dig af dette tip:

 1. Fyld en skål med varmt (ikke-kogende) vand, og tilsæt et par dråber opvaskemiddel.
 2. Læg dine smykker i vandet, og lad dem trække i 10-15 minutter.
 3. Brug en blød tandbørste eller en malerpensel til at løsne snavset. Du kan også bruge en blød klud til at skåne smykkerne lidt mere.
 4. Skyl under vandhanen, og tør derefter forsigtigt smykkerne af med en tør klud eller en rengøringsklud.

Sådan renser du smykkesten og ædelsten i dine smykker

Hvis stenene på dine smykker er begyndt at se mørke ud, eller hvis de har mistet deres glans, er det helt sikkert fordi de er snavsede, så lyset ikke længere kan reflektere igennem. Det kan dog være lidt svært at reparere, da der sidder meget snavs under stenen, og det er derfor ikke altid let at fjerne det. Her er, hvad du skal gøre for at få stenene smukke igen uden at beskadige dem.

Den mest almindeligt anvendte rengøringsmetode for smykkesten og ædelsten

Den mest almindeligt anvendte og skånsomme måde at rengøre sten i dine smykker på er at gøre det hjemme med denne gør-det-selv-løsning: en skål, lunkent vand, en blød tandbørste og et mildt opvaskemiddel.

Jo mildere sæben er, jo bedre er den. For at gøre det endnu renere skal du blot blande en dråbe opvaskemiddel i en skål med lidt lunkent vand. Læg smykkerne i blandingen i et par minutter. Brug derefter tandbørsten til at fjerne skidt og snavs forsigtigt. Prøv at komme ind bag stenen med tandbørsten, da det ofte er der, hvor snavset sidder. Hvis der er snavs på svært tilgængelige steder, kan du forsigtigt bruge en tandstik til at løsne det.

Når du rengør smykket, skal du være opmærksom på eventuelle løse sten eller skader, der skal repareres. Hvis stenene er løse, skal du holde op med at bære smykket, indtil det kan repareres. Til sidst skal du tørre smykkerne og lade dem lufttørre helt, inden du lægger dem tilbage til opbevaring.

Hvad skal du undgå ved rengøring af smykkesten og ædelsten?

Nogle af de midler, der aldrig bør anvendes til rengøring af smykkesten, er klor eller slibemidler som tandpasta. Disse ætsende midler indeholder kemikalier, der kan beskadige ædelsten og metaller.

Undgå at rengøre smykker i nærheden af vasken, og sørg om nødvendigt for at dække afløbet til vasken, så smykkerne ikke glider ud af hånden og falder ned i afløbet.

Kan du stadig ikke få dine smykker rene, eller er din guldbelægning allerede faldet af?

Hvis du har prøvet alle ovenstående rengøringsmuligheder, anbefaler jeg, at du enten anskaffer dig en ultralydsrenser eller besøger din nærmeste guldsmed og får dem til at rense smykkerne for dig med en ultralydsrenser. Dette fjerner normalt snavset og kan give resultater, som du ikke kan forestille dig. Hvis du allerede har været et hurtigt besøg hos din lokale guldsmed, kan du også få dem til at pudse dine smykker eller eventuelt få dem til at genbehandle dine guldbelagte smykker, hvis du synes, at guldet er ved at være slidt af.

Jeg håber, at denne vejledning har givet dig det, du har brug for, så dine smykker kan forblive smukke i mange år fremover. Hvis ikke, er du altid velkommen til at skrive til os via chat eller e-mail, og så kan vi helt sikkert besvare alle de spørgsmål, du måtte have om dine smykker.

Bliv en del af Julie Abelstedts smykkeverden
Nye kollektioner, stilinspiration, eksklusive pre-releases og meget mere.

Seneste Stories

Forsendelse

Vi tilbyder fleksibel levering afhængig af dit gavebehov:

Postnord uden omdeling (35 kr.): 1-2 hverdage
Postnord med omdeling (55 kr.): 1-2 hverdage

Returner inden for 30 dage – uden problemer!

I det sjældne tilfælde, at du ønsker at returnere nogle af dine nye produkter, kan du returnere ubrugte produkter inden for 30 dage. Se vores returside for mere information.

Vi værdsætter dit privatliv

Vi bruger cookies på denne side for at tilpasse din oplevelse og analysere vores trafik. Ved at klikke på 'Accepter' giver du samtykke til brugen af alle cookies.

Julie Abelstedt
Vind smykker for 3000 kr.
Jeg udlodder en shoppingtur hver måned til et heldigt medlem af Abelstedt Club. Tilmeld dig nedenfor for at deltage i den månedlige lodtrækning.

Shop efter kategori

Green watch
Find din ringstørrelse
Størrelse Indre diameter (mm) Indre omkreds (mm) US str UK str
XXXS 16,3 52 6 L
XXS 17,0 54 7 N
XS 18,0 57 8 P
S 18,8 60 9 R
M 19,6 62 10 T
L 20,4 65 11 V
XL 21,2 67 12 X
XXL 21,8 70 13 Z
Sådan måler du din ringstørrelse

Båndmetoden

1. Tag et målebånd, en snor eller en papirstrimmel.

2. Vikl det rundt om den finger, du skal bære din ring på (hvis du laver en ring stack, så overvej, hvor på din finger ringen skal sidde) og markér, hvor den forbindes med en kuglepen.

3. Læg din snor eller papirstrimmel på en flad overflade og mål længden op til mærket med en lineal. Brug skemaet ovenfor til at matche målet til den nærmeste Abelstedt ringstørrelse.

Measure finger for ring size

Mål en eksisterende ring

1. Vælg en ring, der allerede passer godt til fingeren.

2. Mål den indre diameter af ringen i millimeter (mm).

3. Brug størrelsesskemaet ovenfor til at matche størrelsen på din ring med den nærmeste Abelstedt størrelse i mm.

Measure ring size
Abelstedt Blue Box

Abelstedt gavetips

 • Hvis du ligger mellem to størrelser, så gå efter den større størrelse, hvis ringen er bred, og den mindre størrelse, hvis ringen er smal.
 • Der er ikke den store forskel mellem to efterfølgende størrelser på størrelsesskemaet. Hvis du er i tvivl, så gå med din mavefornemmelse. Du kan altid bytte størrelsen gennem vores nemme og gratis returportal.

Til tjeneste

Vores kundeservice er altid klar til at hjælpe. Chat med os live eller send os en e-mail.

Find din ringstørrelse
Størrelse Indre diameter (mm) Indre omkreds (mm) US str UK str
XXS 15,3 48 4,5 I
XS 15,9 50 5,5 K
S 16,5 52 6 L
M 17,3 54 7 N
L 17,7 56 7,5 O
XL 18,5 58 8,5 Q
XXL 19,1 60 9 S
Sådan måler du din ringstørrelse

Båndmetoden

1. Tag et målebånd, en snor eller en papirstrimmel.

2. Vikl det rundt om den finger, du skal bære din ring på (hvis du laver en ring stack, så overvej, hvor på din finger ringen skal sidde) og markér, hvor den forbindes med en kuglepen.

3. Læg din snor eller papirstrimmel på en flad overflade og mål længden op til mærket med en lineal. Brug skemaet ovenfor til at matche målet til den nærmeste Abelstedt ringstørrelse.

Measure finger for ring size

Mål en eksisterende ring

1. Vælg en ring, der allerede passer godt til fingeren.

2. Mål den indre diameter af ringen i millimeter (mm).

3. Brug størrelsesskemaet ovenfor til at matche størrelsen på din ring med den nærmeste Abelstedt størrelse i mm.

Measure ring size
Abelstedt Blue Box

Abelstedt gavetips

 • Hvis du ligger mellem to størrelser, så gå efter den større størrelse, hvis ringen er bred, og den mindre størrelse, hvis ringen er smal.
 • Der er ikke den store forskel mellem to efterfølgende størrelser på størrelsesskemaet. Hvis du er i tvivl, så gå med din mavefornemmelse. Du kan altid bytte størrelsen gennem vores nemme og gratis returportal.

Til tjeneste

Vores kundeservice er altid klar til at hjælpe. Chat med os live eller send os en e-mail.

Du går glip af
Black Friday
30% RABAT PÅ ALT
Tilmeld dig for tidlig adgang til udsalget.
Tak!
Du har nu tidlig adgang.
Kopier rabatkoden herunder og få 30% rabat på hele shoppen!
BF100
black friday banner
Få 10% rabat på første køb
Få adgang til nye kollektioner, stilinspiration, eksklusive pre-releases og meget mere.

10% rabat på din første køb - intet minimumsbeløb
Tak fordi du vil være en del af vores smykkeverden!
Kopier rabatkoden nedenfor og få 10% på dit første køb.
105ABEC