Returner indenfor 30 dage

1-3 dages levering - se muligheder

Nem bytte og retur

Forlovelsesringe med safir: Den komplette guide

En safir i midten af en forlovelsesring kan være et godt valg, hvis du ønsker en forlovelsesring, der ikke bliver for dyr, men du ønsker heller ikke at gå på kompromis med kvaliteten.
af
Julie Abelstedt
Grundlægger af Abelstedt

Folk spørger mig ofte, hvad en safir ædelsten er, om safiren er et passende valg til en forlovelsesring, og hvad den koster. Jeg forstår det godt. Taget i betragtning af at diamanten har været det traditionelle valg i forlovelsesringengennem historien, bringer det mange spørgsmål frem, når man overvejer at skifte denne ud med en safir. Derfor besluttede jeg mig for at sætte mig ned og skrive en ultimativ guide til safirer i alle farver. God fornøjelse!

Derfor er en safir et godt valg til en forlovelsesring

En centersafir kan være et godt valg, hvis du vil have en ring, der ikke bliver for dyr, men hvor du heller ikke ønsker at gå på kompromis med kvaliteten. Safiren er en dyrebar ædelsten ligesom diamanten, rubinen (som er en rød safir) og smaragden. Når du tænker på safirer, vil du sandsynligvis tænke på en mørkeblå, kongelig ædelsten. Men safirer kommer i en regnbue af farver—selv i hvid, som du ser i Abelstedts udvalg af safirring. Hvide safirer er blandt de dyreste og sjældneste af alle safirer. Nogle hvide safirer kan endda være dyrere end hvide diamanter, men det forklarer jeg yderligere om lidt i sektionen om hvide safirer.

Jeg er selv meget glad for safirer og tør godt afsløre, at jeg har valgt at få en hvid safir som centersten i min egen forlovelsesring. Jeg var dog meget i tvivl i starten, da den traditionelle diamantring bestemt også har sine fordele over en safir. Det er af denne grund, at jeg har valgt at skrive denne komplette guide om safirer, som jeg håber kan rådgive dig fra A til B. Står du i dilemmaet om, hvorledes du skal vælge en diamant eller safir, så har jeg her skrevet en guide til dette emne.

Hvad er en safir lavet af?

Lad os gå lidt tilbage til folkeskolekemien og tage et kig på det periodiske system. Alle ædelsten er lavet af de naturligt forekommende stoffer, som din skolelærer sikkert fik dig til at huske, men det spændende ved safirer er, at en lille dosis af et ekstra stof kan skabe en helt anden farve.

Safirer er hovedsageligt lavet af mineralet korund. Når korund blandes med bittesmå doser af andre grundstoffer, forvandles det til næsten hver eneste farve på farveskalaen. Sjov fact: rubiner er faktisk blot en rød korund—navnet ‘ruby’ refererer blot til dens røde farve, så det er altså ikke en helt anden form for ædelsten end safiren, som mange går og tror.

Sapphirer i farver

Her er, hvordan hver farve er blevet til:

Hvide safirer er ren korund uden urenheder og andre former for stoffer. De ser farveløse ud og kan derfor næsten forveksles med en diamant.

Gule safirer får deres gyldne varme farve fra små mængder jern.

Blå safirer får deres blå farve fra spor af titanium og jern blandet ind i korunden.

Pink safirer er skabt på grund af bittesmå mængder krom.

Orange safirer er lavet med et mix af jern og krom.

Grønne safirer i forskellige nuancer er skabt med forskellige mængder af jern og titanium.

Holdbarhed og hårdheden af en safir

Safiren har en hårdhed på 9 ud af 10 på Mohs skalaen, hvor diamanten er en 10’er. For en farvet sten, der krydser alle boksene for holdbarhed, skønhed og farveudvalg, anbefaler jeg safiren, fordi den er den næsthårdeste naturlige sten efter diamanten, hvilket gør den meget ridsefast og et perfekt valg til hverdagsbrug, som også gør den et godt valg til en værdifuld forlovelsesring.

Hvad koster en safir?

På det seneste er safirer begyndt at vinde popularitet inden for forlovelsesringe og high-end smykker frem for diamanter, blandt andet på grund af ovennævnte, men prisen og det store udvalg af farver er den største årsag. En kæmpe fordel ved den hvide safir sammenlignet med en diamant er prisen. Hvis du kigger på en 1 carat diamant, kan den nemt koste 30.000 kr, hvorimod for en hvid safir med en lignende størrelse, kan du ofte få dem for under 8.000 kr. Så hvis du leder efter en større sten, er der bestemt en chance for, at du måske bedre kan lide en safir.

Hvilken betydning har en safir?

Mange kilder viser, at safirer menes at symbolisere visdom, dyd, held og hellighed for de kongelige. I en forlovelsesring betyder en safir også trofasthed og oprigtighed. For mange år siden blev det sagt, at safirernes refleksion var med til at gøre himlen blå. Den mest typiske safir er mørkeblå, men i dag er alle farver lige så populære, og hvide safirer er blevet et hit i stedet for en hvid diamant.

Safiren er fødselsstenen i september måned. Er din bedre halvdel fra september måned, eller blev i et par i denne måned, vil det være et sødt symbol.

Ydermere er safirer nemmere at source etisk og er mindre skadelige for miljøet. Ligesom de fleste andre farvede ædelsten er det meget nemmere at udvinde safirer på markedet fremfor diamanter. Næsten 85 % af de farvede ædelsten udvindes med hånden uden store boremaskiner. De udvindes ofte af mindre minedrifter, og det er derfor nemmere at have direkte forbindelse til producenten og derved vide, at rejsen har været god fra mine til sliberi.

Sapphire-minedrift

Kvaliteten af en safir

Når man taler om diamanter og kvalitet, kigger man ofte på de 4 c’er: cut, clarity, carat og color. Men med ædelsten såsom safir kigger man ikke helt på de samme ting. Lad mig dog gennemgå hver enkel alligevel:

Cut: I modsætning til diamanter er der ikke noget standardcut for en safir, og der er heller ikke et bestemt cut, der gør, at safiren bliver smukkere. Cut er derfor ikke noget, man kigger på som et kvalitetsstempel inden for safirer.

Clarity: Diamanter undersøges i en lup for indeslutninger ved 11x forstørrelse, men igen er dette ikke en normal standard, man gør inden for safirer. Grunden til det er, at de er dannet sammen med mange forskellige mineraler, der let bliver fanget inde i safiren, og man accepterer derfor, at der er små fejl og indeslutninger i de fleste safirer, da det næsten er umuligt at komme uden om.

Det ultimative mål for safirklarhed er, om den er ‘øjenren’ (hvilket betyder ingen indeslutninger for det blotte øje). Indeslutninger og fejl er generelt meget mindre mærkbare i safirer takket være deres dybde og farve.

Hvis du finder en fuldstændig fejlfri safir, er den højst sandsynligt skabt i et laboratorium. Safirer med næsten perfekt klarhed er ekstremt sjældne og svimlende dyre.

Carat: Her taler man om vægten og størrelsen på stenen. Safirer er tungere en diamanter, og derfor vil en 1 carat diamant se større ud end en 1 carat safir. Man måler derfor ofte safir i mm fremfor carat. En rund safir på én carat måler omkring 6 mm, mens en rund brillantdiamant på én carat måler omkring 6,5 mm i diameter.

Så når du kigger på safir størrelser, bør du se på mm-målet i stedet for dens carat.

Det 4. C: Safirens farve

Safiren er skabt af aluminiumoxid med en trigonal krystalstruktur. Den kommer i et utal af nuancer, herunder hvid, violet, grøn, gul, orange, pink, lilla og mellemliggende nuancer. Der er også “delfarvede” safirer, der viser kombinationer af forskellige farver. Nogle safirer udviser farveændring, som oftest går fra blå i dagslys eller fluorescerende belysning til lilla under glødelys. Safirer kan endda også være grå, sorte eller brune.

Ædelstensfarve kan være både utrolig spændende og lidt vanskeligt at navigere i. Der er mange farvevalg, og det kan være ret overvældende, men de fleste vælger farverne hvid, blå, guld eller champagnefarvet. Farve vil altid være en personlig præference, og efter min mening er ingen farve bedre end en anden. Skønheden ved naturfarvede sten er, at de er dikteret af Moder Jord, og du vil derfor ikke finde to identiske, naturlige safirer—din ædelsten er helt unik for dig.

Den hvide safir

Vi kender og elsker alle den berømte blå safir. Men som sagt, kan en safir også være farveløs. Ligesom diamanter omtaler vi ofte farveløse safirer som “hvide” safirer.

Naturligt hvide safirer er ekstremt sjældne og dyrere end diamanter. Men når du kigger på nettet eller i butikken, ser du mange af dem. Hvorfor? Det er fordi, de fleste hvide safirer ikke er rigtig hvide. Normalt er disse faktisk gule eller grå safirer, der har fået en varme- eller kemisk behandling for at forbedre farven. Som du kan forestille dig, får dette værdien af den hvide safir til at falde.

For en hvid safir er farven den vigtigste faktor. Jo renere farveløshed, des bedre. Når du bedømmer safirens farve, skal du bare se på den med det blotte øje og se, om stenen tiltaler dig. Det vigtigste er at sikre dig, om farven er ensartet i hele stenen. På grund af varmebehandlingen er det mere sandsynligt, at farven inde i safiren ikke er jævnt spredt. Hvis farven er konsistent, er stenen mere værdifuld, da en hvid safir med ujævn farve simpelthen er mindre tiltalende.

Forskelle mellem diamanten og den hvide safir

Når man sammenligner en hvid safir med en diamant, er der et par forskelle, der fanger øjet. Den mest åbenlyse forskel er gnisten. Hvide safirer funkler mindre end diamanter, men dette er dog ikke noget, man altid kan se med det blotte øje. Med hensyn til klarhed har safirer normalt flere pletter end diamanter. Men som du ved, kan dette variere fra diamant til diamant. Safirer tiltrækker også mere snavs, hvilket betyder, at du skal rense en safir oftere end en diamant.

Behandlingen af en safir

Næsten alle safirer er blevet varmebehandlede: altså, de er blevet opvarmet ved ekstremt høje temperaturer for at intensivere deres farve samt forbedre deres klarhed. Man har i århundrede brugt varme for at forbedre safirens udseende og glans. Man kan derfor næsten gå ud fra, at hver eneste safir, du køber er varmebehandlet, medmindre det står skrevet, at den ikke er.

Varmebehandlinger er meget almindelige i ædelsten og intet at bekymre sig om, da det er almindeligt accepteret og sikker praksis. Grunden til dette er at kun omkring 1% af alle safirer er af god nok kvalitet til at kunne springe varmebehandlingen over.

Hvis man kun skulle bruge den 1% af safirer, der var af god nok kvalitet til ikke at gøre brug af varmebehandling, ville 99% af de udvundne safirer blive kasseret. Man ville derfor på ingen måde kunne imødekomme efterspørgslen for ikke at nævne, at det ville være et utroligt spild af Jordens dyrebare ressourcer.

Så mens samlere af ædelsten elsker den uberørte, naturlige skønhed af en ubehandlet safir, fejrer vi også denne naturlige behandling, der tillader flere at få en ægte safir.

De mest stillede spørgsmål om safirringe

Er safir populære til forlovelsesringe?

Safir er det næstmest populære valg af midtersten til en forlovelsesring efter diamanten. Ikke alene er safirringe smukke, de er også holdbare og ligger som sagt lige efter diamanten på Mohs hårdhedsskala. Det betyder, at en safirring er modstandsdygtig over for skader, selv når den bæres hver dag.

Hvilke former kan safir fås i?

Safirer er normalt runde eller ovale i deres snit men kan også fås rektangulære, pæreformerede eller firkantede.

Hvid safir ringe

Er alle safirer blå?

Safirer dannes naturligt i alle regnbuens farver såvel som sorte og farveløse. De blå nuancer er bestemt de mest kendte lige fra mørk, blækblå, dyb kongeblå til bleg kornblomstblå. Blågrønne, hvide, lyserøde, grønne og gule safirer er også populære valg til forlovelsesringe. Det er et kendt faktum, at rubiner også er safirer. Rubin er blot den røde art.

Bliver hvid safir mat igennem tiden?

Når hvid safir bliver en smule snavset, kan den miste en lille del af sin skønhed og gnist. Rengøring af stenen vil dog give dens gnist tilbage.

Hvad er hvid safir værd?

Hvid safir findes i en række kvaliteter. Helt klare sten er ret sjældne, hvilket giver dem en højere værdi. Selvom klare hvide safirer ligner autentiske diamanter, har de en lavere pris, ofte en tredjedel mindre end en diamant af tilsvarende størrelse, når man taler større sten.

Er safirer mere værdifulde end diamanter?

Safirringe er et fantastisk valg, hvis du leder efter en mere overkommelig mulighed for en forlovelsesring. De fleste varianter koster ikke det samme som prisen på en diamant i samme størrelse. Undtagelserne herfra er de større eksemplarer af de meget sjældne farver som padparadscha (fersken-orange) og blodrød rubin. Værdien af begge disse kan konkurrere med prisen på en diamant af samme størrelse.

Hvilke designs er bedst egnede til safir forlovelsesringe?

Typisk består safir forlovelsesringe også af diamanter. Uanset om det er i et solitære eller et glorie-design, er diamanter ofte inkluderet for at give en kontrast til safir midterstenen. Safirer ser betagende ud i klassiske, vintage- eller naturinspirerede designs og kan være et slående midtpunkt i mere moderne stilarter.

Diamanter som sidesten

Et populært valg til at tilføje ekstra gnist til dit design er at tilføje små sidediamanter rundt om midterstenen. Uanset om de er i en glorie, en klynge, eller ned langs båndet kan flere mindre diamanter tilføje fantastiske detaljer og bringe din safirring til live.

Safir forlovelsesringe fra Abelstedt

Hos Abelstedt er vi specialiserede i at give vores kunder de fineste safirer af den bedste kvalitet. Vores naturlige safirer tilbyder ægte skønhed, sjældenhed og overlegen værdi sammenlignet med andre handlede safirer. Vi tilbyder et stort udvalg af blå safirer, lyserøde safirer, gule safirer, hvide safirer og andre unikke naturlige safirer. Alle vores safirer slibes hos egne værksted og påføres i hver ring i hånden.

Uanset om du leder efter en gave, en ring til hverdagsbrug eller en forlovelsesring, finder du det perfekte smykke i vores kollektion. Har din udkårne allerede en forlovelsesring på fingeren, kan du passende udforske vores store udvalg af vielsesringe. Er du interesseret i at designe en specieldesignet ring, så kan du altid kontakte mig på chatten eller via e-mail. Så finder vi ud af det sammen!

Bliv en del af Julie Abelstedts smykkeverden
Nye kollektioner, stilinspiration, eksklusive pre-releases og meget mere.

Seneste Stories

IDAG

3 FOR 2

Tilføj 3 smykker til din kurv, og få det tredje helt gratis!

Forsendelse

Vi tilbyder fleksibel levering afhængig af dit gavebehov:

Postnord uden omdeling (35 kr.): 1-2 hverdage
Postnord med omdeling (55 kr.): 1-2 hverdage

Returner inden for 30 dage – uden problemer!

I det sjældne tilfælde, at du ønsker at returnere nogle af dine nye produkter, kan du returnere ubrugte produkter inden for 30 dage. Se vores returside for mere information.

Vi værdsætter dit privatliv

Vi bruger cookies på denne side for at tilpasse din oplevelse og analysere vores trafik. Ved at klikke på 'Accepter' giver du samtykke til brugen af alle cookies.

Julie Abelstedt
Vind smykker for 3000 kr.
Jeg udlodder en shoppingtur hver måned til et heldigt medlem af Abelstedt Club. Tilmeld dig nedenfor for at deltage i den månedlige lodtrækning.

Shop efter kategori

Green watch
Find din ringstørrelse
Størrelse Indre diameter (mm) Indre omkreds (mm) US str UK str
XXXS 16,3 52 6 L
XXS 17,0 54 7 N
XS 18,0 57 8 P
S 18,8 60 9 R
M 19,6 62 10 T
L 20,4 65 11 V
XL 21,2 67 12 X
XXL 21,8 70 13 Z
Sådan måler du din ringstørrelse

Båndmetoden

1. Tag et målebånd, en snor eller en papirstrimmel.

2. Vikl det rundt om den finger, du skal bære din ring på (hvis du laver en ring stack, så overvej, hvor på din finger ringen skal sidde) og markér, hvor den forbindes med en kuglepen.

3. Læg din snor eller papirstrimmel på en flad overflade og mål længden op til mærket med en lineal. Brug skemaet ovenfor til at matche målet til den nærmeste Abelstedt ringstørrelse.

Measure finger for ring size

Mål en eksisterende ring

1. Vælg en ring, der allerede passer godt til fingeren.

2. Mål den indre diameter af ringen i millimeter (mm).

3. Brug størrelsesskemaet ovenfor til at matche størrelsen på din ring med den nærmeste Abelstedt størrelse i mm.

Measure ring size
Abelstedt Blue Box

Abelstedt gavetips

  • Hvis du ligger mellem to størrelser, så gå efter den større størrelse, hvis ringen er bred, og den mindre størrelse, hvis ringen er smal.
  • Der er ikke den store forskel mellem to efterfølgende størrelser på størrelsesskemaet. Hvis du er i tvivl, så gå med din mavefornemmelse. Du kan altid bytte størrelsen gennem vores nemme og gratis returportal.

Til tjeneste

Vores kundeservice er altid klar til at hjælpe. Chat med os live eller send os en e-mail.

Find din ringstørrelse
Størrelse Indre diameter (mm) Indre omkreds (mm) US str UK str
XXS 15,3 48 4,5 I
XS 15,9 50 5,5 K
S 16,5 52 6 L
M 17,3 54 7 N
L 17,7 56 7,5 O
XL 18,5 58 8,5 Q
XXL 19,1 60 9 S
Sådan måler du din ringstørrelse

Båndmetoden

1. Tag et målebånd, en snor eller en papirstrimmel.

2. Vikl det rundt om den finger, du skal bære din ring på (hvis du laver en ring stack, så overvej, hvor på din finger ringen skal sidde) og markér, hvor den forbindes med en kuglepen.

3. Læg din snor eller papirstrimmel på en flad overflade og mål længden op til mærket med en lineal. Brug skemaet ovenfor til at matche målet til den nærmeste Abelstedt ringstørrelse.

Measure finger for ring size

Mål en eksisterende ring

1. Vælg en ring, der allerede passer godt til fingeren.

2. Mål den indre diameter af ringen i millimeter (mm).

3. Brug størrelsesskemaet ovenfor til at matche størrelsen på din ring med den nærmeste Abelstedt størrelse i mm.

Measure ring size
Abelstedt Blue Box

Abelstedt gavetips

  • Hvis du ligger mellem to størrelser, så gå efter den større størrelse, hvis ringen er bred, og den mindre størrelse, hvis ringen er smal.
  • Der er ikke den store forskel mellem to efterfølgende størrelser på størrelsesskemaet. Hvis du er i tvivl, så gå med din mavefornemmelse. Du kan altid bytte størrelsen gennem vores nemme og gratis returportal.

Til tjeneste

Vores kundeservice er altid klar til at hjælpe. Chat med os live eller send os en e-mail.

Du går glip af
Black Friday
30% RABAT PÅ ALT
Tilmeld dig for tidlig adgang til udsalget.
Tak!
Du har nu tidlig adgang.
Kopier rabatkoden herunder og få 30% rabat på hele shoppen!
BF100
Tak fordi du vil være en del af vores smykkeverden!
Kopier rabatkoden nedenfor og få 10% på dit første køb.
105ABEC