Designet i København
1-3 dages levering og nem returnering
30 dages returpolitik
Gå til indhold

Hvis du ikke sørger for at rengøre eller vedligeholde dine smykker såsom din forlovelsesring eller vielsesring, kan det resultere i misfarvet metal, ridser og endda mistede diamanter eller sten.

Det er nemt at undgå skader og holde dine smykker skinnende som nye. Det kræver dog, at du tager dig af dem.

Men du kan nu føle dig helt sikker, da jeg i denne guide vil fortælle dig præcis, hvad du skal gøre for både at forhindre skader på dine smykker samt få dem til at blive smukke igen, hvis skaden allerede er sket. I guiden vil jeg først gennemgå, hvordan du forbygger skader på dine smykker, derefter hvordan du renser dem (både metallet og stenene), og til sidst hvad du kan gøre, hvis skaden er sket, og rens ikke kan redde smykket.

Lad os først gennemgå sølvsmykker og forgyldte sølvsmykker.

Sølvsmykker og forgyldte sølvsmykker

Sølvsmykker kan oxidere over tid (få sorte pletter eller blive mørke), hvis de ikke bliver pudset, renset og plejet, og Abelstedts sølvsmykker er ingen undtagelse. Sterlingsølv er et ædelmetal, som kræver rengøring fra tid til anden. Forgyldte sølvsmykker kan også oxidere og få sorte pletter, og det er derfor også vigtigt, at du renser disse.

Lige om lidt vil jeg forklare, hvad du skal gøre yderligere, hvis dit smykke er guldbelagt. Er du i tvivl om hvad et forgyldt sølvsmykke er, kommer her en kort forklaring.

Hvad er forgyldte sølvsmykker?

Et forgyldt sølvsmykke er et rent sølvsmykke med en forgyldning af guld, der kun ligger på overfladen af sølvet, så når smykket slides, vil sølvfarven begynde at træde frem, da hele smykket ikke er lavet af guld. Det er derfor vigtigt, at du er ekstra opmærksom på dine forgyldte smykker, da belægningen ellers vil falme hurtigt, og derved vil dit smykke begynde at blive sølv.

Forebyg og beskyt: Sådan opbevarer du dine sølvsmykker og guldbelagte sølvsmykker

Vil du være helt sikker på, at dine smykker ikke bliver mørke, så læg dem ikke blot ind i et smykkeskrin, men put dem ned i en lille smykkepose, der kan holde så meget ilt som muligt væk.

Før ethvert smykke opbevares, skal du sørge for, at det er rent og tørt. Fugt kan få metallet til at anløbe eller kan nedbrydes meget hurtigere. Er dit smykke guldbelagt, kan dette medføre, at belægningen hurtigere forsvinder.

Jeg anbefaler at fjerne alt skidt og oxidering fra sølvsmykker, der skal opbevares i mere end en uge. Opbevaring af snavsede smykker i en længere periode (uanset hvilken type smykker) kan forårsage problemer med ekstrem plettering.

Sådan polerer og renser du sølvsmykker og guldbelagte smykker

Når din favoritring begynder at afgive en mærkelig metallugt, eller når din signaturhalskæde ser plettet ud, er det på tide, at du får pudset smykket. Det er dog heldigvis nemt, hvis du gør det rigtigt. Oxidering sker også på forgyldte sølvsmykker.

Her er tre metoder til at rense dine sølvsmykker:

Hjemmelavet rens: Du kan give dine sølvsmykker glans igen ved at lægge dem i blød i 1/2 kop hvid eddike blandet med 2 spiseskefulde bagepulver i to til tre timer. Skyl derefter under koldt vand og tør grundigt. OBS: Er dit smykke af forgyldt sølv anbefaler jeg dog ikke denne metode, da det kan nedbryde belægningen.

Flydende sølvrens: Ønsker du en nemmere løsning, anbefaler jeg altid at bruge en lille mængde sølvrens på en blød klud, som du gnider forsigtigt over overfladen flere gange. Dette fjerner pletter og mørke render, som kan opstå. Sølvrens kan købes i de fleste store supermarkeder.

En sølvpudseklud: En sølvpudseklud er også en god løsning, hvis du ønsker at være ekstra skånsom overfor dit sølvsmykke. Dette kan jeg især anbefale ved forgyldte sølvsmykker, da vi her gerne vil skåne guldbelægning på ringen.

Sådan får du guldbelægningen til at holde længere

Når du køber forgyldte smykker, skal det med i dine overvejelser, at smykket er sølv og blot har en belægning på overfladen af 18 karat guld.

Ringe er især udsatte, da de konstant er i kontakt med mange overflader som f.eks. borde, håndtage, osv. Derfor sker der nemmere slitage på ringe, end der gør ved øreringe eller halskæder. Hvis man ønsker en ring, som beholder sin guldfarve, uden man behøver at være forsigtig, skal man købe en ring, der er fremstillet af rent guld, men her er prisen desværre også en helt anden.

For at bevare guldbelægningen, er det vigtigt at tage ringen af, når man sover, dyrker motion, går i bad og vasker hænder, da disse ting kan medføre, at der slides hurtigere på smykket.

Sørg for at holde dit smykke tørt. Den hurtigste måde at miste belægningen på, er hvis dine smykker kommer i kontakt med fugt og væsker.

Her er blot et par ekstra tips til at bevare guldbelægningen:

 1. Fjern dine smykker, før du svømmer i klor- eller saltvand eller generelt er i kontakt med vand, der kan ramme dine guldbelagte smykker.
 2. Fjern dine smykker, før du deltager i aktiviteter, der vil få dig til at svede meget.
 3. Vent med at tage dine smykker på, indtil du har påført lotion, makeup eller parfume, og området er tørt.
 4. Fjern dine smykker, hvis du vil bringe dem i kontakt med noget hårdt (tag f.eks. din ring af, før du løfter vægte).
 5. Opbevar dine belagte smykker, hvor de ikke gnider mod andre hårde overflader, og hvor de kan være tillukket plastpose eller en velourpose (en beholder en pr. smykke er ideel).

Hvis dine smykker allerede har tabt sin belægning, er alt ikke tabt. Du kan puste nyt liv i dine smykker ved at få dem belagt igen med 18 eller 24 karat hos din guldsmed.

Hos Abelstedt er alle vores forgyldte smykker kontrolleret for at sikre, at der er en nøjagtig 10 mikron guldbelægning. Den normale belægning hos andre danske smykkemærker ligger normalt på 3-5 mikron, så belægningen på Abelstedts smykker er derfor tyk. Dette betyder dog ikke, at belægningen ikke kan falme, hvis du ikke sørger for at passe på dem.

Smykker i guld og hvidguld

Nu ved du, hvordan du renser dit sølvsmykke, men hvad med dit guldsmykke? Det er mindst lige så vigtigt, at du sørger for at rense dit guld og hvidguldsmykke, også selvom det ikke oxiderer ligesom sølv. Det er her også vigtigt, at du gør det på den rigtige måde, da du ellers kan risikere at ødelægge rhodiumbelægning på din hvidguldsring eller lave unødvendige ridser mm.

Sådan opbevarer du guld og hvidguldsmykker

Opbevar ikke dine guldsmykker i et trækfuldt, fugtigt eller koldt skab eller et varmt og indelukket rum. Opbevar dem i stedet ved stuetemperatur uden for direkte sollys. Vælg også gerne et sted, der opretholder en konstant lav luftfugtighed.

Der findes mange smykkeskrin i hård plast og træ, men for fine guldsmykker bør du finde noget, der har et blødt stof-foer. På denne måde risikerer du ikke at beskadige guldet med ridser. Bedst af alt bør du lægge dit smykke i en separat plastik- eller smykkepose, så smykkerne ikke gnider op af hinanden.

Sådan polerer og renser du dine guldsmykker

Hvidguld

At vedligeholde ringe i hvidguld er lidt vanskeligere sammenlignet med pleje af ringe lavet af gult guld eller platin. Årsagen har at gøre med, hvordan hvidguld er lavet: Det består af gult guld blandet med hvide metaller og belagt med plettering (normalt rhodium) for at skjule den gullige farve. For at du ikke ødelægger den rhodium og renser din hvidguldsring ordentligt, skal du blot følge nedenstående trin:

 1. Forbered en rengøringsopløsning ved at blande mild sæbe og varmt vand. Brug ikke rengøringsmidler, der indeholder klor eller andre skrappe kemikalier.
 2. Læg din hvidguldsring i blød i opløsningen i 20-30 minutter.
 3. Gnid forsigtigt ringen med en blød klud eller en blød børste for at fjerne snavs.
 4. Skyl ringen med lunkent vand for at fjerne sæberester.
 5. Tør hvidguldsringen med et rent håndklæde.

Tip: Hvis din ring er særligt snavset, kan du tilføje et par dråber ammoniak i vandet.

Vigtigt: Brug ikke slibende stoffer til at skrubbe din hvidguldsring for ikke at beskadige dens belægning. Selvom rhodiumbelægning er ret holdbart og sandsynligvis ikke slides af efter en enkelt rengøringssession, vil gentagne ganges brug af hårde materialer på hvidguld have en mærkbar effekt på overfladen.

Hvis din ring er ridset, kan du altid tage den med til en guldsmed og få dens ridser pudset væk. Men hvis hvidguld poleres for ofte, vil dets rhodiumbelægning hurtigt slides af. Hvis det sker, kan du mod betaling få ringen ombelagt med rhodium.

Før eller siden skal et hvidguldsmykke have sin belægning gendannet, men hvor hurtigt belægningen vil slides af afhænger af, hvor ofte du bærer og polerer din ring.

Guld

Guldringe behøver du ikke at være lige så forsigtig med som hvidguld. Du bør dog stadigvæk ikke at bruge skrappe rengøringsmidler eller for varmt vand, når du renser den (for slet ikke at tale om rensemidler, der sliber for meget på guldet).

I de fleste tilfælde vil en pudseklud kunne tage skidt og snavs på en guldring, men ønsker du, at den skal blive ekstra ren, vil jeg anbefale, at du gør brug af dette tip.

 1. Fyld en skål med varmt (ikke kogende) vand og tilsæt et par dråber opvaskemiddel.
 2. Læg dine smykker i vandet og lad dem trække i 10-15 minutter.
 3. Brug en blød tandbørste eller malerbørste til at løsne snavs. Du kan også bruge en blød klud for at skåne smykket en smule mere.
 4. Skyl under vandhanen og tør derefter smykket forsigtigt med en tør klud eller pudseklud.

Sådan renser du ædelsten og smykkesten i dit smykke

Er stenene på dit smykke begyndt at se mørke ud, eller har de mistet sin glans, er det helt sikkert fordi, de er beskidte, så lyset ikke kan reflektere igennem længere. Det kan dog være en smule svært, da meget skidt sidder under stenen, og det er derfor ikke altid lige nemt at få det væk. Her er hvad du skal gøre for at få stenene smukke igen uden at beskadige dem.

Den mest anvendte rengøringsmetode for ædelsten og smykkesten

Den mest benyttede og blide måde at rengøre sten i dit smykke på er at gøre det derhjemme ved at bruge denne gør-det-selv-løsning: et fad, lunkent vand, en blød tandbørste og noget mildt opvaskemiddel.

Jo mildere sæbe, jo bedre. For at gøre det endnu renere, skal du blot blande en dråbe opvaskemiddel i en skål med lidt lunkent vand. læg smykket i blød i blandingen i et par minutter. Brug derefter tandbørsten til forsigtigt at fjerne snavs og rester. Prøv at komme ind bag stenen med tandbørsten, da det ofte er her, snavsen sidder. For snavs på svært tilgængelige steder, kan du forsigtigt bruge en tandstikker til at løsne det.

Mens du renser smykket, skal du være opmærksom på eventuelle løse sten eller skader, der skal repareres. Hvis stenene er løse, skal du stoppe med at bære smykket, indtil det kan repareres. Dup til sidst smykket tørt og lad det lufttørre helt, inden det lægges tilbage til opbevaring.

Det bør du undgå, når du renser smykkesten og ædelsten

Nogle af de midler, der aldrig bør bruges ved rengøring af smykkesten er klorin eller slibemidler såsom tandpasta. Disse ætsende midler indeholder kemikalier, der kan beskadige smykkesten og metaller.

Undgå at rense smykket i nærheden af vasken, og hvis det er nødvendigt, så sørg for at dække vaskens afløb, så smykket ikke glider ud af din hånd og falder ned i afløbet.

Kan du stadigvæk ikke få dit smykke rent, eller er din guldbelægning allerede faldet af?

Har du prøvet alle ovenstående rensemuligheder, anbefaler jeg, at du enten selv anskaffer dig en ultralydsrenser eller besøger din nærmeste guldsmed for at få dem til at rense smykket for dig med en ultralydsrenser. Dette tager som regel alt skidt og kan skabe resultater, du ikke turde drømme om. Hvis du allerede er taget på et hurtigt besøg hos din guldsmed, kan du også få dem til at pudse dit smykke eller evt. få dem til at ombelægge dine forgyldte smykker, hvis du synes, at guldet er begyndt at forsvinde.

Jeg håber, at denne guide har givet dig det, du skulle bruge for at holde dine smykker smukke mange år frem. Hvis ikke er du altid velkommen til at skrive til os på chat eller e-mail, og så kan vi helt sikkert besvare det spørgsmål, du måtte have vedr. dit smykke.

Et funklende tak fordi du læste med.

Seneste stories

Du har for nylig set

@AbelstedtOfficial på Instagram

+29.000 følgere

Tilgængelighed

Dansk